Kokemuksia Artillery Sidewinder X2 tulostimesta

Otetaan hieman kokemuksia Artillery Sidewinder X2 tulostimesta. Olen tätä käyttänyt jo jokusen kuukauden ja tämä onkin itsellä tällä hetkellä toinen tulostin, kun toinen on Prusa Mini+, josta tulee tänne blogiin sitten juttua myöhemmin. Tässä kuitenkin kerron hieman omia kokemuksiani Sidewinder X2 tulostimesta.

Tämä tulostin on hankittu itse ja tätä ei ole Artillery tai muu taho toimittanut arvosteltavaksi.

Speksit

Otan alle pääasiat spekseistä ja tarkat infot voitte katsoa vaikka Artilleryn omilta sivuilta.

  • 300x300x400mm tulostusala
  • Direct Drive Extruder
  • ABL
  • Filamentin lopun tunnistin
  • Lasipeti
  • Helppo käyttöönotto

Käyttöönotto

Tämä oli suhteellisen helppo homma tämän tulostimen kohdalla. Tämä tuli aika pitkälti valmiiksi kasattuna ja tarvitsi vain laittaa kehikko pohjaan kiinni muutamalla ruuvilla. Prusa Mini+ oli haastavampi kasata, kuin tämä ja samoin Ender 3 Pro. Tämä on tosi helppo ottaa käyttöön.

Kasauksen jälkeen tietysti peti kuntoon paperin ja nuppien kääntelyn avulla. Sen jälkeen voikin tehdä automaattisen leveloinnin mukana tulevalla ABL sensorilla. Ekassa tulostuksessa sitten voikin muokata z määrettä ns. babysteppingin avulla.

Paketin mukana tuli hitusen varaosia ja varakaapeliakin. Ei tosin pihtejä eikä lastaa, jotka muuten tuli Ender 3 Pro:n mukana, mutta ei tässä eikä muuten Prusa Minin mukanakaan.

Sitten oikeastaan vaan kovaa menoa.

Tulostaminen

Tulostaminen lähtee liikkeelle kuten kaikilla muillakin tulostimilla. Itse olen käyttänyt PrusaSliceria jo jonkin aikaa. Tästä ei kuitenkaan suoraan löytynyt Sidewinder X2 tulostimelle profiilia vaan nappasin Sidewinder X1 profiilin ja tein hieman muokkauksia. Nämä muokkaukset löytyy omasta GitHub reposta.

Itse käytän OctoPrinttiä tämänkin tulostimen hallintaan ja näin en käytä juurikaan tulostimen omaa näyttöä vaan printtaus alkaa muutenkin suurin osa hallinnasta tapahtuu itsellä OctoPrintin kautta.

Tässähän on lasipeti ja lasipedin olen itse tykännyt putsata IPA:lla (ei oluella vaan isopropanolia). Tätä itse olen hankkinut joko Uraltonelta tai 3DJakelta.

Tulostinhan on oikeastaan aika hiljainen. Oma pöytä ei vain ole kovin hyvä tulostamiseen sillä tuntuu, että resonoi pirun kovasti ja tälle onkin suunnitelmissa tehdä jotain. Samoin jotkut liikkeet ovat hieman kovaäänisiä kuten tulostaessa kun z nousee ylös nopeasti.

Välistä tuntuu, että tuloste tarttuu tähän petiin vähän liiankin hyvin, mutta tämän pitää antaa jäähtyä kunnolla jotta lähtee irti hieman paremmin. Sitten yleensä lasta auttaa tulosteen irroittamiseen. Ei vielä ole mikään jäänyt kiinni eikä ole lähtenyt petiä mukaan.

Peti onkin yksi hyvistä ja samalla huonoista puolista. Tykkään itse lasipedistä, mutta samalla taas Prusan peti jossa on irroitettava alusta on näppärä, kun tulosteen saa heti irti ja uutta sisään. Toivoisinkin ehkä, että peti ei olisi kiinteä. Saattaa ollakin, että tutkin miten saisi Prusasta ja Endereistä tutun irroitettavan alustan tähän. Joskus on vaan tuskaista odottaa, että saa tulosteen irti pedistä, kun peti jäähtyy ja pitäisi saada jo uutta tulostusta tulemaan.

Tilaahan tässä pedissä on runsaasti ja eipä ole tosiaankaan tullut vielä vastaan mitään mitä en tällä saisi tulostettua. Isoin etu isossa pedissä itselle on se, että saa mahtumaan paljon samanlaisia malleja pedille.

Olen tulostellut PLA ja PET muovia onnistuneesti tällä. Muita ei ole tullutkaan kokeiltua. TPU kiinnostaa sillä tuossa on tuo suorasyöttö (direct drive) suutin niin sillä voisi onnistuakin se.

Ongelmia?

No oikeastaan joo. Itsessään perustoiminnot ovat toimineet hyvin. Lähinnä hieman erikoisempi toiminta taas on saanut pari ongelmaa esiin.

OctoPrintin kautta tulostaessa tuo langan loppumisen sensori ei lähetä signaalia OctoPrinttiin vaan tulostus jatkuu oli lankaa tai sitten ei. Tähän pitäisi etsiä ratkaisua ja tämä voinee vaatia tulostimen firmwaren säätöä.

Toinen tähän liittyvä on niin OctoPrintin, kuin USB-tikulta tulostaessa. Koitin nimittäin tulostaa tätä magneettia ja eihän se onnistunut. Alla onkin kuvaa… Vasemman puoleinen epäonnistui OctoPrintin kautta kun ei tulostin alkanut tekemään langan vaihtoa ja aloin tekemään sen tulostimen painikkeista ja eihän se onnistunut. Oikeanpuoleinen on taas UBS-tikulta tulostaessa ja sama homma… Tämä vaatii myös hieman töitä ja pitää tehdä testejä firmwaren kanssa. Tämä sama operaatio toimi sitten Prusa Mini+ ja OctoPrint kombolle vallan mainiosti.

Oikeastaan muuta ongelmaa ei ole itsellä tullut. Nämä voinee ratketa, kun hieman tuota Marlinia puukottaa ja sitä kautta saa ominaisuuksia päälle. Tämä vaatii tosin jo hieman intoa säätää tuon kanssa sillä perus tulostus toimii.

Ongelmia ei ole ollut myöskään lattakaapelien tai muunkaan tulostimen toiminnan kanssa.

Loppumietteitä

Tämä tulostin on alle 500 euron luokassa kyllä toimiva peli. Tässähän tulee ihan kaikki mitä voisi tarvitakaan ja enpä ole itse keksinyt mitä pitäisi modata tähän. Tietty tohon resonointiin pitää jotain keksiä joko kivilaatalla tai sitten jollain squash pallo modilla. Tästä tulenee tulevaisuudessa juttua tänne.

Tähän voi toki itse vaihtaa isompaakin suutinta, jotta isommat tulosteet ei vie niin kauaa. Itse olen tottunut tulostamaan 0.4mm suuttimella. On minulla tuohon 0.6mm suutin myös, mutta en ole saanut motivaatiota tutkia mitä kaikkea tuon suuttimen vaihto aiheuttaa sitten esim. slicerissa. Tähän voi vinkkiä pistää tulemaan!

Voin kyllä itse suositella tätä tulostinta. Tulostamaan pääsee nopeasti ja helposti. Itsellä oli ekana tulostimena Ender 3 Pro aikoinaan ja se vaati enemmän säätöä ja sen kanssa halusinkin säätää enemmän ja modata sitä. Tätä ei minusta oikeastaan tarvitse modata, ellei sitten halua.

Tämähän on ylipäätäänkin todella siististi toteutettu. Mitään johtoja tai muita ei roiku. Ainut mielenkiintoisuus on ylimääräinen teipillä kiinnitetty johto joka ei mene minnekään, mutta ilmeisesti voisi toiseen puoleen laittaa z kytkimen.

Tästä tulenee tänne lisääkin juttua, mutta tässä nyt alkuun jotain touhuja tämän kanssa. Saatoin unohtaakin jotain mainita tässä.

Otan kaikki vinkit vastaan ja kysymyksiä voi esittää. Laita vinkki/kommentti joko tonne alas kommenttiboxiin tai tuonne meidän foorumille!